Primus Blog

Hozd magad helyzetbe!

By: | Tags: | Comments: 0 | április 21st, 2016

John Smith a világ egyik leghíresebb sprinter edzője, aki Maurice Greene és Ato Boldon mellett, jelenleg a villámgyors futónő Carmelita Jeter trénere is, azt mondta egyszer: “Velem lehet alkudozni az edzésadagokban, ha fáj a térd, a sípcsont vagy a boka. De a közös sikerhez vezető úton van egy kihagyhatatlan tényező: MEG KELL JELENNI AZ EDZÉSEN!

Ugye, tiszta sor. Otthon, a fotelben ülve eléggé nehézkesnek tűnik, hogy megtanítsuk a szatelit sejtjeinket, hogy miként kell izomszövet jelmezbe bújni, ha szegények az életbe soha nem élték át az izomláz okozta édes-savanyú fájdalomérzetet. Az más kérdés, hogy a brutál munka utáni örületes tejsavasodás ellen is lehet okosan és izomkímélő módon táplálkozni, de ez már egy magasabb iskola, ez a regenerációs táplálkozás témakörébe tartozik.

Én először arról beszélek, hogy meg kell teremteni magadnak a lehetőséget, a súlyzókkal való találkozásra és a kemény, magas pulzusszámon végzendő edzésmunkára, vagyis ki kell szállni a fotelből és el kell indulni az edzőterem, vagy a futópad, vagy csak a szomszéd háztömb lépcsőháza felé – na, mert ugye azt egyetlen szomszédtól sem vennék jónéven, ha ott röhögne az ajtaja kukucskálója mögött, hogy miként lógatjuk a nyelvünket, amikor ötödszörre lépcsőztünk fel a tizedik emelet legtetejére. Vagyis, hozd magad helyzetbe, hogy egyáltalán elkezdhesd az izmaidat építő edzésmunkát.
Az általam kidolgozott Alpha-program lényege is abban áll, hogy testedzés és a szív- és érrendszerünket is rendszeresen, egészséges módon és a megfelelő pulzusszámmal megterhelő fizikai aktivitás nélkül hiába hajszoljuk a “legdivatosabb és legtutibb” diétát, mindig lemaradásban lesz a testünk a túlsúly ellen vívott küzdelemben.

Táplálkozási értelemben úgy tudod magad helyzetbe hozni, hogy megteremted a lehetőségét annak, hogy egészséges ételeket választhass. Vagyis, elsőként kihajítod a több fiókót elfoglaló kajarendeléses szóróanyagokat, és feltöltöd a kicsi “spájzodat” a szervezeted támogató alapanyagokkal, hogy lehessen mihez nyúlnod, ha jön a vágy… Veszel otthonra bionádcukrot, vagy nyírfacukrot ( xillit-et), hogy lecseréld a fehércukrot. A nasi szekrényedet telerakod aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, de nem a sós- előrecsomagolt hanem a sózatlan, mesterséges ízesítőktől mentes, héjából kiásandó fajtákkal, mint a mandula, dió, mogyoró, kesudió és társai, s azon lendülettel megválsz a transzzsírokban, fűszerekben és tartósítószerekben fürdő chips-ek, kekszek, rágcsák és időzített bombák garmadától. A cukros üditőidet száműzöd a hűtőből, ha sajnálod palackostul kihajítani ezeket, a legsötétebbiket öntsd a a kétbetűsbe, én mondom: gyönyörűen leszedi a vízkövet onnan.

Rászoktatod magad, hogy mindig legyen otthon friss zöldség és gyümölcs, lehetőleg minnél több szezonális, mert azoknak alapvetően nagyobb a tápértéke, mint az üvegházi kínjaéretteknek. Megveszed életed első kiló teljeskiörlésű, rozs- vagy riszlisztjét, s ha Te nem főzől, megkéred azt, aki otthon erre vetemedik, hogy először életében habarja be ezzel a kedvenc főzelékedet, mert nem csak egészségesebb, de tapasztalatból mondom, finomabb is lesz tőle. Mert ugye, néha főzeléket is eszel, a sok nyers zöldség és gyümölcs mellett?

S ami még fontos: Nem csak a steak a hús és nem csak a hamburgerpogácsa. ( Ez utóbbi különösen az azt körülvevő adalékokkal, cukorral, sóval dúsított zsemlebuci, a cukros szirupok és a mellé pakolt sültkrumplihalom miatt veszélyes.) Ott vannak a szárnyasok és a halak is. Ha első lépésként ezeket betartod, úgy élsz majd, mint hal a vízben.

Dr. Ketskés Norbert

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás