Gyomorrontás
A gyomorrontás (akut gasztritisz) a gyomor túlterhelése következtében kialakuló tünetegyüttes, általában romlott, túl fűszeres vagy túl nagy mennyiségű étel okozza, de előjöhet vírusos fertőzés eredményeképpen vagy különböző gyógyszerek mellékhatásaként is.
Előidézője a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, általában olyan gyorsan elmúlik, amilyen hirtelen jön.
A gyomorrontás általában rossz közérzettel indul, amely gyengeséggel, elesettségérzéssel, a gyomor tájékán jelentkező fájdalomérzettel társul. A páciensnek nincs étvágya, hirtelen rátörő fáradtságot, gyengeséget észlel, legszívesebben ledőlne pihenni. A gyomorrontás minden esetben hányingerrel, rosszabb esetben hányással jár, ami megkönnyebbülést is hozhat. Viszont figyelni kell arra, hogy súlyos hányás esetén fennáll a kiszáradás esélye, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás és a kiürült ásványi anyagok pótlása is.
A gyomorrontás konkrét orvosi kezelést nem igényel. Ne erőltessük, hogy a beteg egyen. Lassan kell elkezdeni a bőséges folyadékfogyasztást és a könnyen emészthető ételek bevitelét.
Az első napokban az étkezést gyakorlatilag háztartási keksz, ropi, sós vízben főtt burgonya, pirított kenyér, a növények közül például a gyömbér vagy a kamilla jelentheti. Később ajánlott a vizes burgonyapüré, reszelt alma, banán, kis adagokkal kezdve, és csak lassan emelve az étkezéseket, a gyomor megterhelését kerülve.
Diétával és sok folyadékkal pár óra vagy rosszabb esetben pár nap alatt teljesen megszabadulhatunk a kellemetlen tünetektől.