Primus Blog

Húsevő baktérium

By: | Tags: | Comments: 0 | szeptember 1st, 2019

A húsevő baktérium azaz az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) jellemzően súlyos kórházi fertőzést okoz. Nevében is szerepel, hogy már nem reagál, azaz rezisztens az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra.

MRSA-fertőzés leggyakrabban kórházakban, egyéb egészségügyi intézményekben bent fekvő betegeken fordul elő. Ha itt fordul elő, akkor HA-MRSA-nak nevezik, ami arra utal, hogy a kórházi, egészségügyi ellátás során fertőződött a beteg. Tipikus, hogy invazív beavatkozás során adódik elő, orvosi eszközök használata kapcsán mint pl. műtéti beavatkozás, intravénás kanül, ízületek pótlása.

Létezik egy másik típusú MRSA-fertőzés, a közösségben,  szerzett változat, ezt CA-MRSA névvel illetik. Általában egy fájdalmas bőrjelenséggel indul. Leggyakoribb a test-test kontaktussal való terjedése, tehát pl. gyakori lehet gyermekápolási intézményekben, nagyobb tömegekben, vagy pl. küzdő sportoknál.

Az MRSA éltal okozott bőrfertőzés  általában kisméretű bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek. Egyes esetekben a baktérium nem terjed tovább, a bőrben marad. Máskor azonban bejuthat a keringésen át egyéb szövetekbe, szervekbe, pl. csontok, műtéti sebek, véráram, szívbillentyűk, tüdő, stb. életveszélyes szisztémás fertőzést okozva.

Az MRSA létrejötte a több évtizedes felesleges antibiotikum-használatnak köszönhető, mivel sok esetben indokolatlan módon és céllal  adtak és adnak jelenleg is antibiotikumot világszerte, pl. vírusfertőzésekre, így ellenállóak ( azaz rezisztensek) lettek a baktériumok az antibiotikumokkal szemben.  A baktériumok életük során gyors mutációkra képesek, így a törzsek hamar “megtanulják” hogyan alkalmazkodjanak – és hogyan legyenek rezisztensek egyes gyógyszerekre.

Az MRSA diagnosztika alapja szövetminta, orrváladék stb vizsgálata. Mikrobiológiai laboratóriumi tenyésztés történik a minták alapján. Mivel a tenyésztés legalább 48 órát igényel, újabban terjedőben vannak a staphyloccus-DNS alapú tesztek, amelyekkel pár óra alatt meg lehet határozni az MRSA jelenlétét.

A húsevő baktérium által okozott fertőzéseknél antibiotikum-kezelés alkalmaznak. Mivel az MRSA-fertőzés számos antibiotikumnak ellenáll, ezért az ilyen esetekben   speciális, csak egyes kórokozókra fenntartott  antibiotikumokat használják. Kezelni kell a bőrfelületi tályogokat is, adott esetben inkább ezeket,  mint magát a kórokozót gyógyszeres úton.

Az MRSA-fertőzés esetén, a már leírtak alapján sejthető, hogy milyen sokat tehetünk megelőző intézkedésekkel.

Kórházi fertőzés
Kórházi fertőzés esetén a beteget elkülönítik, így megelőzhető, hogy a fertőzés másokra is ráterjedjen. A kórházi személyzet, a látogatók ilyen esetekben csak köpeny és védőfelszerelés mellett léphetnek be a beteghez, szigorú kézhigiénés előírások mellett. A szennyezett felületeket, ágyneműt, ruházatot megfelelő módon fertőtleníteni kell.

Közösségi fertőzés
• Kézmosás. A folyóvizes, szappanos kézmosás a lehető legjobb módszer a kórokozók elleni védelemre. Alapos kézmosás, több kéztörlő alkalmazása, valamint (legalább 62%) alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer használata, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz.
• Fedjük be a sebeket. A bőrfelületünkön lévő sebeket, sérüléseket steril száraz kötszerrel fejük le, azok gyógyulásáig. Gennyező seb is MRSA-forrás lehet, sebfedéssel (és a kötszer gyakori cseréjével) ez megelőzhető.
• Személyes tárgyainkat ne cserélgessük mással. Pl. ilyen lehet a törülköző, kéztörlő, borotva, ruházat, edzőfelszerelés. Az MRSA szennyezett tárgyakon át is terjedhet, nemcsak direkt kontaktus útján.
• Zuhanyozzunk edzés után! Edzés, sportolás után azonnal zuhanyozzunk szappanos vízben. Törülközőnket ne osszuk meg másokkal!
• Mosás, tisztítás. Vágott, sérülés útján szerzett sebek esetén mindent mossunk ki (törülközők, ágynemű, ruházat) a lehető legmagasabb hőmérsékleten, majd forrón szárítsuk. Az edzéshez, szabadidősporthoz használt ruháinkat minden alkalommal mossuk ki edzés után.

(megjelent HOT magazin Dr. Hot rovatban)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás